panorama

Vuna je prirodno tekstilno vlakno životinjskog porijekla,meka dlaka krzna sisara, posebno ovaca. Cilj gajenja ovaca je prvenstveno radi vune,tek poslije radi mesa, mlijeka i kože. Različite klase i vrste vune odredjene su različitim pasminama ovaca. Tako je nastala vuna domaće ovce Pramenke.Njena vuna ima karakteristike različite mekoće (polugruba i gruba) dugih premenova.

ovceVuna, uz svilu spada u grupu proteinskih vlakana, ali se od drugih životinjskih dlaka razlikuje visokim postotkom sadržanog sumpora. Po svom hemijskom i morfološkom sastavu, vuneno vlakno karakterišu jedinstvene osobine koje ne poseduje nijedno drugo prirodno ni sintetičko vlakno. Vuna je prirodna zaštita kojom se ovce štite od kiše, snijega, hladnoće i vrućine. Ona je jedna od mnogobrojnih malih čuda prirode koja stanponekad i ne primjećujemo.
Opšta svojstva

Vuna ima prirodno svojstvo regulisanja temperature. Unutrašnjost vlakna vune može preuzeti vodenu paru, dok spoljašnja površina odbija vodu. Vlakno može da prihvati do 33% vode u odnosu na svoju težinu (u suhom stanju) bez osjećaja da je vlažna. Suši se znatno brže nego pamuk. Proizvod od vune sadrže u odnosu na ukupnu zapreminu do 85% od vazduha. To svojstvo joj omogućuje da jako dobro grije. Vuna se ne gužva jer je vlakno elastično, osim toga, jednom obojena, ne gubi boju i nije zapaljiva. Bez posebne obrade, može izazivati osećaj neugodnog “grebanja” na koži, (tog grebanja nema kod merino vune, jer dobro prijanja uz tijelo), ne izaziva alergiju i dozvoljava disanje kože te je mekana i prijatna na dodir. Ukratko rečeno, karakteristike vune su: vodootpornost, elastičnost,te regulacija temperature  i vlažnosti.

vuna.ba

UNIQUE, MODERN AND TIMELESS

GT Handmade Flickr Feed